21 november 2018 - Janny Meyboom 21 november 2018 - Janny Meyboom
Vandaag staan we stil bij het leven en sterven van Janny Meijboom.
Geboren in een gezin wat uiteindelijk uit 11 personen bestond. Vader, moeder en negen kinderen.
De rozen in de schikking symboliseren het gezin. We hebben gekozen om verschillende kleuren rozen te gebruiken. Want een gezin is weliswaar een eenheid, maar iedereen binnen het gezin is een uniek persoon. De roos die Janny moet verbeelden staat het hoogst in de schikking. Janny verliet al jong haar ouderlijk huis. Ze volgde in het Zuiderziekenhuis haar opleiding tot verpleegkundige en werkte daarna in verschillende Academische ziekenhuizen in Nederland tot ze op haar 29ste in het vliegtuig stapte naar Amerika.

Hiervan getuigen het koffertje en de Amerikaanse vlag. Haar ouders gaven haar een bijbeltje mee in het Engels. The Holy Bible. Dat bijbeltje ligt nu op haar kist.
43 jaar woonde en werkte ze in NewYork.

De band met Nederland bleef. Regelmatig kwamen er telefoontjes naar onder andere Nelly en Jan. En als ze in Nederland was logeerde ze ook bij hen. Het rode lint verbeeldt deze warme band. Janny werkte onder andere op de operatiekamer en later privé bij mensen thuis. Veel mensen mocht ze in haar lange loopbaan verzorgen. Alle kleine bloemetjes in de schikking verwijzen naar die mensen, maar ook naar haar familie, vrienden en vriendinnen.


Helaas werd Janny ziek. Ze vergat waar ze woonde en zwierf dan door de straten. De zwarte tule, net onder de roos, verwijst naar de verwardheid die bezit van haar nam. Amerika mag dan het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn, voor dementerende mensen is NewYork niet; the place to be. Haar vriendin belde naar Nederland. Jullie moeten Janny terughalen. Zo kwam Janny naar Nederland  terug en ging wonen in het Terras aan de Maas. Zus Nelly nam haar mee naar de zondagse eredienst hier in de Ontmoetingskerk. Zo leerden wij Janny kennen. Nelly bleef haar meenemen tot het niet meer ging.

De amaryllis boven in de schikking heeft drie bloemen, verbeeldend: de Drie-eenheid, Vader, Zoon en Heilige Geest.

De bladeren van de vingerplant hebben meerdere betekenissen. Zoals, Janny’s handen, die liefdevol werk hebben verricht. Of de handen van Nelly die haar meenam naar de kerk. Ook verwijzen ze naar de handen, die Janny, toen zij het zelf niet meer kon, hebben verzorgd.
Het zijn onze handen die haar nu los moeten laten. Bovenal zijn het de handen van God, die haar droegen door het leven heen, waar ze ook was. Uiteindelijk heeft Janny haar hand in die van haar Schepper gelegd. We mogen geloven dat Hij haar hand liefdevol in de Zijne heeft genomen en haar heeft thuisgehaald.
We steken de kaars aan, aan het licht van de Paaskaars en gedenken Janny in het licht van de Eeuwige.
 
terug